İzmir Nöroloji
Parkinson

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson Hastalığı vücudun tek tarafında başlayan hareketlerde yavaşlama (bradikinezi), kaslarda sertlik (rijidite), istirahat sırasında ortaya çıkan titreme (istirahat tremoru) ve yürümede bozulma özellikle etkilenen tarafta kol sallamanın azalmasıyla giden ilerleyici bir hastalıktır. 

Parkinson Hastalığı hangi yaşlarda daha sık görülür?

65 yaş sonrası popülasyonda daha sık görülmekle birlikte daha erken yaşlardan itibaren görülebilmektedir. 

Parkinson Hastalığı Genetik midir?

Parkinson Hastalığında genetik geçiş erken yaş başlangıçlı hastalarda görülebilir. Anne babasında özellikle ileri yaşlarda başlayan Parkinson Hastalığı olan kişilerde genetik geçiş ihtimali düşüktür.

Her titreme Parkinson hastalığı belirtisi midir?

Parkinson Hastalarında istirahat sırasında örn otururken elinde para sayma hap yapma şeklinde titreme görülür. Hasta elini hareket ettirdiğinde ya da uzattığında bu titreme bir süre kaybolur sonra yeniden başlar. Ağza bardağı, fincanı götürürken ya da tepsi taşırken ortaya çıkan titreme çoğunlukla Parkinson Hastalığı titremesi değildir.

Parkinson Hastalığında hareket bozukluğu dışında başka bulgular görülür mü?

Parkinson Hastalığı klinik bulgular başlamadan çok daha önce görülen bulgular vardır. Örn kabızlık, koku almada azalma, depresyon, gece uykuda bağırma canlı rüyalar görme. Bu şikayetleri olan kişilerde ileride Parkinson Hastalığı görülme ihtimali artar. Bunların yanı sıra Parkinson hastalarında depresyon, ağrı, unutkanlık, ciltte yağlanma, sindirim problemleri, ayağa kalkınca tansiyon düşmesi, idrar problemleri diğer nonmotor yani hareketle ilgili olmayan bulgulardır.

Parkinson Hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Parkinson Hastalığı tanısı konulduğunda erken dönemden itibaren tedavi başlanmalıdır. Hastanın yaşına eşlik eden bulgularına göre ilaç tedavisi düzenlenir. İlaç tedavisinin yanı sıra erken dönemden itibaren Fizik Tedavinin mutlaka başlanması gerekir.

İlaç Tedavisi yeterli olmadığında başka tedavi yöntemleri var mıdır?

Parkinson hastalarının büyük çoğunluğunda ileri yıllarda da ilaç tedavisi yeterli olmaktadır. Ancak bazı hastalarda tedaviyi ne kadar iyi ayarlasak da tedavi dozu yeterli gelmemekte ya da mide hareketlerinde yavaşlama gibi ilaç emilim problemlerinden dolayı hastaların ilaçlardan yeterli oranda yararlanamamaktadır. Bu durumdaki hastalarda beyin pili, levodopa infüzyon tedavisi dediğimiz ilacın Peg-j yöntemiyle barsaktan uygulanması ya da Apomorfin tedavisi dediğimiz iğne tedavilerinden uygun olanı seçilerek tedavi uygulanmaktadır.

Beyin Pili Tedavisi nedir?

Özellikle 70 yaş altı depresyonu ya da beyinde bir lezyonu olmayan, levodopa tedavisine iyi yanıt alınan ancak günde 5 kez levodopa kullandığı halde toplam 2 saat hareketlerin yavaşladığı, en az 1 saat süren gününü zorlaştıran titreme ya da istemsiz hareketleri olan hastalarda beyin pili tedavisi uygulanabilir.

Beyin pili sadece Parkinson Hastalığında mı takılabilir?

Beyin pili tedavisi Parkinson hastalığının yanı sıra distoni, esansiyel tremor hastalarına uygulanmaktadır. Ancak obsesif kompulsif bozukluk gibi yeni endikasyonlarda mevcuttur.

Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Öncelikle bu alanda deneyimli bir beyin cerrahı ile birlikte hasta değerlendirilmekte ve elektrodların takılacağı hedef belirlenmektedir. Hastada beyin pili takılmasına engel olabilecek depresyon gibi nedenlerin varlığı dışlanması için hastaya psikiyatrik değerlendirme ve nöropsikolojik testler dediğimiz gerekli testler uygulanmaktadır. Uygun olduğuna karar verilen hastalara daha sonra beyin pili takılmaktadır.

Beyin pili ameliyatı çoğunlukla hasta uyanık haldeyken yapılmaktadır. Ameliyat sırasında elektrodların takılması sırasında hasta Nöroloji hekimi tarafından muayene edilmekte ve en doğru hedef belirlenmektedir. Hedefler belirlendikten sonra elektrodlar beyne yerleştirilmekte ve pil köprücük kemiği altındaki kas tabakasının içerisine yerleştirilmektedir. 

Beyin pili ne zaman açılmaktadır?

Beyin pili genellikle ameliyattan 3 hafta sonra açılmaktadır. Bu süre beyin pilinin elektrodlarının sebep olduğu lezyon etkisi dediğimiz etkinin kaybolması için gerekmektedir.

Beyin Pili ile Parkinson Hastalığı tamamen düzelir mi?

Beyin pili tedavisi doğru hasta seçildiğinde ve doğru hedefe yerleştirildiğinde çok yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Ancak bu her hastaya pil takılabilir ya da her hasta pil tedavisi ile düzelir anlamına gelmemektedir. Bu tedaviyi diğer ilaçlara ek uygulanan bir tedavi olarak düşünmek gerekir. Bu tedavinin de çok iyi yanları olmakla birlikte zorlukları vardır. Öncelikle acele etmemek gerekir. İlk pil açıldıktan sonra tedavinin oturması en az 3 ay almaktadır. Bu dönemde hastanın düzenli kontrollerine gitmesi çok önemlidir. Ameliyatların deneyimli hekimlerce yapılması ve bu konuda deneyimli Nöroloji hekimlerince takip oluşabilecek yan etkilerin düzeltilebilmesi ve öncelikle hastanın zarar görmesinin engellenebilmesi için çok önemlidir.

Beyin pili hangi hastalara takılamaz?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 70 yaş altı hastalar tercih edilmektedir. 70 yaş sonrasında beyinde atrofi dediğimiz küçülme ihtimalinin artması nedeniyle kanama riski artmaktadır. Depresyon varlığı ameliyat sonrası intihar riskini arttırması nedeniyle beyin pili için bir kontrendikasyon yani engeldir. Hastanın beyninde daha önceden oluşmuş damar tıkanıklığı tümör gibi lezyonların varlığı doğru hedefe elektrodları yerleştirmeyi zorlaştırdığından bu hastalara takılamamaktadır. 

Beyin pili sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Beyin pili takılan hastaların en çok dikkat etmesi gereken konu kafalarına alacakları ağır darbelerden kaçınmaktır. Beyin pili spor yapmaya engel olmaz. Hastalar yüzebilir koşabilir tenis oynayabilir. 

Beyin Pili takılan Hastalara MRI çekilebilir mi?

Yeni teknolojiyle takılan pillerde MRI modu denilen moda getirildiğinde MRI çekilebilir. Ancak 1.5 Tesla MR ile çek,im yapılması ve sürenin çok uzatılmaması gerekmektedir.

Beyin Pili Ömrü kaç senedir?

Daha önce pilin kullanım durumuna göre 4 – 5 sene ömrü olan piller takılırken günümüzde şarjlı pillerin kullanılması ile birlikte takılan piller 20 – 25 sene kullanılabilmektedir.